Eurode-Weldaad

75 jaar vrede – Bevrijdingsdag

Op 8 mei 1945 om 23:01 uur het vredesverdrag tussen de geallieerde strijdkrachten werd van kracht en het tijdperk van de Wehrmacht en het nationaal-socialisme werd uitgeroepen.
Veel senioren zullen zich de tijd van de Tweede Wereldoorlog nog herinneren en ook de puinvrouwen die toen begonnen met de wederopbouw.
Velen van jullie verloren destijds broers, vaders, echtgenoten of kinderen aan het front, maar onze vrouwen stonden bij elkaar en begonnen met hun blote handen te herbouwen.
Dat is tenminste hoeveel ooggetuigen het vandaag nog melden en deze tijd van cohesie en gemeenschapsondersteuning herinneren.

Om te voorkomen dat de jongere generaties dit deel van hun geboortelandgeschiedenis verliezen, wordt de „Bevrijdingsdag“ elk jaar op 8 mei gevierd met een ceremonie.

Deze keer vond de gebeurtenis van 1945 voor de 75e keer plaats en wij waren erbij om deze ceremonie bij te wonen.
Voor het eerst hebben we deze ceremonie online toegankelijk kunnen maken, zodat we ook mensen konden bereiken die dit jaar niet mochten komen.

Foto: Cst.

Foto: Cst.

30 vertegenwoordigers van Kerkrade, Herzogenrath, Oranje en de kerk kwamen bijeen om deze ceremonie samen te vieren in Burg Rode en dit jaar zorgde het team van „Forum Digital“ voor de technologie voor de livestream.

Vanaf 22.30 uur werden de gasten begroet door de heer Reinhard Granz, voorzitter van de Herzogenrath e.V.
Naast vertegenwoordigers van de stad Herzogenrath waren ook vertegenwoordigers van de Oranjevereniging Kerkrade en de burgemeester mevrouw Petra Dassen (Kerkrade) aanwezig.
De heer Granz sprak de inleidende welkomstwoorden en ging in een paar korte woorden in op de historische betekenis van de ceremonie.
De twee trompetters Mr. René Schuren (NL) en
Niko Robertz (D) samen de canon „Dona Nobis Pacem“, vertaald „geef ons vrede“.
Na de muzikale bijdrage werd het vredesvuur aangestoken door de heer Manfred Borgs (SSV Herzogenrath) en een andere vertegenwoordiger van de stadssportvereniging Herzogenrath.
De heer Hans Schilling, voorzitter van de Oranien Vereniging Kerkrade, sprak namens de Nederlandse vertegenwoordigers een paar woorden van groet en twee jongeren van de Herzogenrather Oranjeververein vertelden de gedachten van de Herzogenrather jeugd.
Daarna volgde „Ode to Joy“, een andere muzikale bijdrage van de twee trompettisten.

Foto: C.St.

Foto: C.St.

De heer Hubert Phillippengracht, 1e plaatsvervanger van de stad Herzogenrath, sprak vervolgens namens de stad Herzogenrath een paar herdenkingswoorden, gevolgd door pastoor Intrau (katholieke parochie St. Willibrord Merkstein) en pastoor Ungerathen (protestantse parochie Herzogenrath) met gezamenlijke gebeden.
De twee trompettisten brachten de muzikale afsluiting met „Eenheid en Recht en Vrijheid“ en daarna eindigden de twee steden Herzogenrath en Kerkrade met het luiden van alle kerkklokken als officieel einde van de herdenking, waarna burgemeester-kandidaat Stefan Becker en Wolfgang Schmitz, voorzitter Burg Rode eV, de vlaggen werden gezet van half mast tot full mast.

Foto: C.St.

Foto: S.B.

Dank aan de vertegenwoordigers van het „Forum Digital“, die met hun technologie en de redactie van „A.S.H. Wohltat e.V. ”maakte de stream samen mogelijk. Ook nogmaals een speciale dank aan Stefan Becker voor het organiseren van de volledige opbouw op het kasteel waarna hij
samen met de heer Reinhard Granz, voorzitter van de Herzogenrath e.V., heeft dit evenement van tevoren geïnitieerd.

Iedereen hartelijk bedankt!

Foto: C.St.

En vergeet niet:

„Wer sich nicht seiner Vergangenheit erinnert, ist verurteilt, sie zu wiederholen“
“Degenen die zich hun verleden niet herinneren, zijn gedoemd het te herhalen”
George Santayana.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.